Többszöri felhasználás – a fenntartható egészségügyi rendszer kulcsa

Biztonság, környezetvédelem és értékteremtés Ausztriában – Többször használatos műtéti textíliák

  • Ausztria a többször használatos műtéti textíliák terén éllovasnak és követendő példának számít
  • A többször használatos textíliák hozzájárulnak a klímavédelemhez és a hulladék mennyiségének csökkentéséhez
  • A betegeknek a legmagasabb fokú biztonságot, az orvosoknak pedig a legjobb munkakörülményeket biztosítják
  • Az ökológiai optimalizálás gazdasági előnyökkel is jár

Egy, a többször és az egyszer használatos műtéti textíliák környezeti hatásairól szóló független tanulmány ismertetése során megfogalmazódott: „A környezet és a fenntarthatóság iránt elkötelezett egészségügy egyszerűen elképzelhetetlen a többször használatos orvostechnikai eszközök alkalmazása nélkül.” Dr. Andreas Philipp az Ipari Mosodák elnökeként a WKO sajtótájékoztatóján 2013-ban mutatta be A műtéti textíliák ökológiai értékelése címet viselő ökológiai mérleggel foglalkozó tanulmányt. „Már a józan ész is azt mondatja velünk, hogy a többször használható rendszerek fenntarthatóbbak és környezetkímélőbbek, mint az eldobható termékek. Mára az ökológiai előnyök tudományosan is messzemenően alátámasztottak.”

Fenntarthatóság a nemzetgazdaság javára

Az osztrák Ipari Tudományos Intézet (IWI) A többször használatos műtéti textíliákkal dolgozó osztrák mosodák hatása a nemzetgazdaságra címet viselő tanulmánya szerint a műtéti textíliákba történő befektetések értékteremtési hatása 1:2. Ez azt jelenti, hogy minden befektetett euró az osztrák nemzetgazdaság számára kettővel ér fel.  

A többször használatos rendszerek egyértelműen kímélik a környezetet

Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása, amelyet szénlábnyomnak is szoktak nevezni, fontos ökológiai tényezőnek számít. A Denkstatt környezetvédelmi ügynökség összehasonlította az egyszer és a többször használatos műtéti textíliák környezeti hatásait, és a következő eredményre jutott:

A többször használatos rendszerek eutrofizációs hatása sokkal alacsonyabb, mint az eldobható eszközök esetében.  Az egyszer használatos termékek esetében ugyanez a mutató 35%-kal nagyobb.

 

A többször használatos műtéti textíliák alkalmazásával az oxidáló szmog fele kiküszöbölhető.  
Mindemellett a többször használatos rendszerek jóval kevesebb hulladékot termelnek. Az egyszer használatos termékek használatával a hulladékmennyiség a 4,5-szeresére nő.
Bár a többször használatos műtéti textíliák mosása több tiszta vizet igényel, a SALESIANER MIETTEX gondos szennyvízkezelési szabályozásokkal ellensúlyozza ezt a tényt. Az osztrák szennyvíztörvény pontosan meghatározza a megengedett kibocsátás mértékét. 

A Denkstatt-tanulmány alapjául az a feltételezés szolgál, hogy Ausztriában éves szinten 1,21 millió műtéti beavatkozást végeznek. Egy beavatkozáshoz átlagosan 1,5 műtéti szettre és 3 műtős köpenyre van szükség. A textil műtős köpenyek 75-ször sterilizálhatók és használhatók fel újra. A textil lepedők és más műtéti textíliák pedig akár 35-ször is. A cementgyárakban történő hulladékhasznosításnak köszönhetően a termékek életciklusuk végén még szén helyettesítésére is felhasználhatók.

Ezzel szemben az egyszer használatos műtéti eszközök által generált szénlábnyom 5500 tonna CO2-nak megfelelő kibocsátással egyenértékű, vagyis kétszerese a többször használatos termékekének. 

Az eutrofizációs („túltáplálási”) érték a vizekbe és a talajba juttatott tápanyagok bevitelének mértékét határozza meg.  Ez a mutató a többször használatos textíliák esetében a gyakori mosás ellenére is 5,0 tonna foszfátnak megfelelő terheléssel kisebb, mint az eldobható termékek esetében mért 6,6 t.

 

Hulladékcsökkentés

A többször használatos műtéti textíliák elsődleges előnye természetesen a hulladékcsökkentés. Egy év alatt a műtétekhez 360 000 darab többször használatos textíliára lenne szükség, míg az eldobható termékekből 16 millió darab kellene, amelyeket használat után eldobnának, és amelyek 2300 tonna hulladékot tennének ki. Az egyszer használatos rendszerek alkalmazása tehát ezen a területen 4,5-szer több hulladékot eredményez.

© SALESIANER MIETTEX Magyarországi Kft.